Een goede schoorsteen met goede afvoer, voor de rookgassen, moet ten alle tijden gewaarborgd zijn.schoorsteenreparaties Daarom is het in veel landen verplicht dat een schoorsteen jaarlijks wordt geveegd. Dat is in Nederland niet het geval. Veel verzekeraars willen tegenwoordig wel hebben dat het plaats vindt. Dat heeft men vaak in de polis opgenomen. Dat het belangrijk is, kunt u zien omdat er alleen al in Nederland jaarlijks ongeveer 2000 schoorsteenbranden zijn. Soms zijn het kleine brandjes maar het kunnen ook branden zijn met grote gevolgen.

De afvoer van de schouw

De afvoer van een schouw moet voldoende trek kunnen leveren aan de aangesloten kachel. Is er onvoldoende trek dan bestaat de mogelijkheid dat de verbranding, van eventueel het hout, niet goed verloopt. Er kan dan koolmonoxide ontstaan. Wanneer er door een verstopping het niet afgevoerd kan worden, zal dat de woonkamer inkomen met alle nare gevolgen. Koolmonoxide is giftig en reukloos. U kunt zich wel voorstellen wat er gebeurd als dat gas wordt ingeademd.

De afvoer van een schouw kan dicht gaan zitten, doordat er vogels een nest in maken. De afvoer is lekker warm en erg in trek bij vogels. Dit nest zal zeker met spoed moeten worden verwijderd.

Verstopte schouw

De schouw kan ook dicht gaan zitten indien er veel roetdeeltjes ontstaan tijdens een slechte verbranding. De roetdeeltjes zetten zich, als een teervormige laag, vast op de binnenwand van de afvoer. Dat zal zeker het geval zijn als de binnenzijde van de afvoer ruw is. Hij zou daardoor zelfs helemaal dicht kunnen gaan zitten. Daarom moet de afvoer van de schouw regelmatig geïnspecteerd en indien nodig geveegd worden. De roetdeeltjes kunnen, als de warmte te hoog wordt, in brand vliegen. Hierdoor ontstaat er dan een schoorsteenbrand.

Onderhoud houtkachel en afvoerkanaal

Laat daarom regelmatig uw schouw nakijken en eventueel vegen. U kunt het beste bij een firma een service contract afsluiten en daarin opnemen dat de schouw, dak, loodslabben en voegen worden bekeken van de schouw. Wanneer men jaarlijks langs komt, zal men eerst een inspectie uitvoeren en een offerte maken van wat er moet gebeuren. Dan kunt u beslissen wat er eerst gedaan moet worden. Voor zo’n afspraak kunt u naar de website van dvsvof.nl gaan. Op de volgende URL kunt u de de kosten vinden voor het schoorsteenvegen en inspecteren van de afvoer van de schouw. Er zal een offerte worden gemaakt van de totale kosten.

Indien u jaarlijks alles laat controleren zijn de kosten over het algemeen goed betaalbaar. Er zullen nooit grote reparatiekosten zijn omdat alles jaarlijks wordt geïnspecteerd.